Oldal kiválasztása

Boca Negra

A boca negra spanyolul annyit tesz: fekete száj. Ez azonban ne riasszon el senkit – nem valamiféle maffia bandáról van szó, hanem egy klasszkius csokis süteményről, ami gyakorlatilag lisztmentes.

Hozzávalók

A fehércsokis krémhez:

  • 340g minőségi fehér csokoládé
  • 230g zsíros habtejszín
  • 55 – 60ml whisky (vagy konyak vagy rum)

A tésztához:

  • 340g magas kakaótartalmú étcsoki
  • 267g cukor
  • 110 – 120ml whisky (vagy konyak vagy rum)
  • 227g sótlan vaj (szomahőmérsékletű)
  • 5 nagy tojás (szobahőmérsékletű)
  • 1,5 evőkanál liszt

Elkészítés

A krémet ajánlatos 1 nappal korábban elkészíteni!

Tegyük az apróra tördelt fehér csokoládét egy tálba, öntsük rá a forrásban lévő tejszínt, és keverjük simára, míg a csoki teljesen elolvad. Keverjük hozzá az alkoholt is (ez persze elhagyható).

A kész krémet tegyük egy éjszakára a hűtőbe. (Jól zárható dobozban egy hétig is eláll a hűtőszekrényben.)

Lássuk a tésztát.

Melegítsük a sütőt 180℃-ra.

Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal vagy olajjal, és béleljük ki sütőpapírral. Tegyük az előkészített formát egy alacsony tepsibe, és tegyük félre.

Az apróra tördelt étcsokit tegyük a robotgép táljába. Erre öntsük rá az előzőleg összeforralt cukros-alkoholos szirupot, és keverjük az egészet selymesen simára. Kis adagonként keverjük el benne a vajat. Mindig akkor tegyük bele a következő darabkát, ha az előző már elolvadt. Utána egyenként keverjük bele a tojásokat is. Legvégén tegyük bele a lisztet, és keverjük át alaposan az egészet. 

Az így elkészült tésztát öntsük a tortaformába, és simítsuk el szépen a tetejét. 2-3 cm magasan engedjük fel vízzel a tepsit, amiben a forma van. Süssük a tésztát 30 percig. Ekkorra a tetején képződik egy vékony, keményebb kéreg.

Ha langyos, vegyük ki a formából. Jó, ha a sütőpapírral együtt ki tudjuk emelni, majd az aljáról óvatosan húzzuk le a papírt.

Langyosan tálaljuk a süteményt az előzőleg jól behűtött fehér krémmel.

 

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: Baking with Julia by Dorie Greenspan

Tetszett?