Oldal kiválasztása

Csoki mousse

A mousse szó eredeti jelentése: hab, de hívhatjuk krémnek is, vagy habos krémnek. Bárhogy nevezzük is, éppoly illatos, illetve finom! 🙂

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 nagy tojás (szétválasztva)
  • 120g porcukor
  • 60ml narancslikőr (elhagyható)
  • 170g félédes csokoládé
  • 4 evőkanál erős kávé (elhagyható)
  • 170g sótlan, puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés

Szükségünk lesz 2 alacsony lábasra (vagy magasabb serpenyőre) és két hőálló tálra. A lábasokba tegyünk egy kis vizet. Az egyik lábast tegyük fel a tűzhelyre, és melegítsük benne a vizet forrásig. A másik lábasba a vízhez tegyünk jeget, és tegyük félre.

Kezdődhet a muszolás.

Mindenek előtt tartsuk szem előtt, hogy a tojásfehérje nyersen kerül a desszertbe, ezért a  tojások legyenek frissek, és alaposan mossuk meg őket!

Válasszuk szét a tojásokat. Az egyik hőálló tálba tegyük bele a sárgákat, a porcukrot és a likőrt. Keverjük jól össze őket kézi habverővel, amíg a tojások kivilágosodnak és felhabosodnak, majd tegyük rá a tálat arra a lábasra, amiben forr a víz a tűzhelyen. Akkora edényeket válasszunk, hogy a tál ne essen bele a lábasba! A tojássárgás keveréket gőz fölött verjük a habverővel 3-4 percig amíg kellőképpen kihabosodik.

Ekkor vegyük le a gőzről, és tegyük tállal együtt a jeges vizet tartalmazó edénybe. A jég fölött verjük további 3-4 percig, hogy sűrűsödjön, és kissé kihűljön. Majd tegyük félre.

A gőz fölé tegyük a másik hőálló tálat, abba a csokit és a kávét. Olvasszuk fel a csokoládét, közben kevergessük, hogy szép sima legyen. Ha kellőképpen kezd olvadni, adjuk hozzá a vajat is, és keverjük selymes állagúra. Ha kész, vegyük le a gőzről a tálat.

Fogjuk a sárga krémet, és folyamatos keverés közben, lassan, óvatosan csurgassuk bele az olvasztott csokit. Addig keverjük, amíg a két krém teljesen homogénné válik.

Eddig jó 🙂

Most a tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval és a kristálycukorral verjük fel jó keményre a robotgéppel. Ha elkészült a hab, 1/4 részét keverjük jól bele a sárgájás-csokoládés krémbe, hogy fellazítsuk vele. A fehérjehab maradékát óvatosan forgassuk bele, ügyeljünk rá, hogy jól elegyedjenek, de a hab ne törjön össze.

Ha kész, adagoljuk szervírozótálakba vagy poharakba, és fogyasztás előtt hűtsük legalább 2 órán át.

Csokireszelékkel díszíthetjük.

Enjoy!

Forrás: Mastering the Art of French Cooking by Julia Child

Tetszett?