Oldal kiválasztása

Sába királynője

Állítólag ez a csokis-mandulás torta volt az első francia sütemény, amit a híres amerikai szakácsnő, Julia Child megkóstolt. Nem csoda, ha ezek után a francia konyha lelkes hívévé vált.

Mivel ez egy csokoládés finomság, elengedhetetlenül fontos, hogy minőségi (72% kakaótartalmú) csokoládét használjunk fel hozzá. Bár ez nem csak ennél a receptnél elengedhetetlen! Lássuk, mi a titka ennek a valóban királynői desszertnek! Ha követjük Julia Child előírásait, egy könnyű, kényeztető édességet kapunk.

Hozzávalók

Habcsók:

  • 3 tojás fehérje
  • 1 csipet só
  • 15g kristálycukor

Piskóta:

  • 115g lágy, sótlan vaj
  • 150g kristálycukor
  • 114g olvasztott csokoládé
  • 3 tojás sárgája
  • 30g őrölt kávé (ezzel vigyázzunk, nekem ennyi nagyon sok volt bele)
  • 26g mandulaliszt
  • 62g sima liszt
  • 1/4 teáskanálnyi mandulakivonat

Csokimáz:

  • 57g fekete csokoládé
  • 57g szobahőmérsékletű, sótlan vaj

Díszítés:

  • szeletelt mandula

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

Kenjünk ki vajjal egy 23 cm-es tortaformát. (Az enyém meglehetősen alacsony lett, talán jobb lett volna egy kisebb tortaforma.)

Kezdjük a habcsókkal. Tegyük robotgépbe a tojásfehérjéket és a sót, majd nagy sebességgel kezdjük el felverni.

Mikor már kezd habosodni, adjuk hozzá a 15g kristálycukrot, és verjük tovább a maximumon, egészen addig, míg kemény borotvahab-állagú nem lesz.

Ha kész a hab, tegyük át óvatosan egy másik tálba, és tisztítsuk meg a mixer keverőedényét.

Folytassuk a piskótával. A keverőtálba tegyük bele a vajat és a cukrot, és közepes fokozaton keverjük habosra. Majd adjuk hozzá a tojássárgákat is, és keverjük addig, amíg halványsárga színt nem kapunk (olyan vaníliakrém-színűt).

Adjuk hozzá az olvasztott csokit és a kávét, és keverjük jól össze. Végezetül mehet bele a mandulaliszt és mandula kivonat.

Ha ez kész, alacsony fokozaton keverjük el a tésztamasszát a fehérjehab 1/3 – ával, hogy fellazítsuk. 

Ezután vegyük a süteményliszt felét, és spatulával vagy fakanállal keverjük a masszához. Ügyeljünk rá, hogy egyenletesen elkeveredjenek. Majd fogjuk a maradék tojáshab felét, és nagyon óvatosan, hogy ne törjön meg túlságosan a hab, azt is keverjük bele. Folytassuk a liszt másik felével, alaposan keverjük el a tésztában, majd a maradék tojáshabot is oszlassuk el benne. Vigyázzunk, hogy ne legyenek a tésztában elkeveretlen tojásfehérje-darabok!

Óvatosan öntsük bele a tésztát a kivajazott tortaformába, és szépen egyengessük el benne. Süssük a tortát kb. 16 – 20 percig (sütőtől függ, mikor lesz jó). Hagyjuk a formában pihenni 10 percig, majd vegyük ki, és tegyük egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

Készítsük el a mázat. Gőz fölött, vagy a mikróban (mikróban se használjunk ehhez műanyag edényt!) olvasszuk fel a csokoládét, majd elegyítsük bele a vajat is, és keverjük szép simára.

Tegyük a kihűlt piskótát a tálalótálra, és vonjuk be a langyos mázzal egyenletesen. A szélére tapasszuk fel a mandulaszeleteket.

Most már csak annyi a dolgunk, hogy élvezettel elfogyasszuk a tortát!

Forrás: The French Chef by Julia Child

Tetszett?